15 август – Голяма Богородица

15/08/10

Троянският манастир

На 15 август Българската православна църква отбелязва Голяма Богородица или Успение Богородично. На този ден се почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените, брака и семейното огнище. На Успение Богородично Мария, Мариана и Марио празнуват имен ден. От 1993 година денят е празник на град Варна.

Според християнското писание, това е денят, в който Божията майка се възнесла и отишла при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил  се явил на Св. Богородица и ѝ съобщил, че ще напусне земния живот и ще се пресели в Царството Господне. Последното ѝ желание било да види Апостолите заедно. Желанието ѝ било удовлетворено. Св. Богородица била погребана в пещера край Гетсиманската градина и затворили входа с камък.  Няколко дни по-късно там открили само плащаницата на Божията майка, която била възкръснала.

На Голяма Богородица в селищата, в които местната църква или манастир носят името на светицата, се свикват сборове и се дава курбан в нейна чест. Вярва се, че светицата помага на бездетни невести да се сдобият с рожба. Затова на Голяма Богородица младите булки или жените, които още нямат деца не похващат ръчен труд. Вместо това, те отиват на църква и палят голяма свещ за Божията майка и поднасят дарове с надежда, че скоро ще забременеят и ще родят.

Според народното вярване празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малка Богородица (8 септември), когато се чества рожденият ден на Христовата майка. Отслужва се тържествена литургия и в църквата се освещават обредни хлябове. Жените след това ги раздават  за здраве и за помен на мъртвите.

В България над 200 църкви и манастири носят името „Успение Богородично”. Най-големите сред тях са Бачковският и Троянският манастир.

Сподели:Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>