„Ла Лече Лига“ България организира онлайн училище за кърмене

12/08/10
Breastfeeding

Уебинари "Важността на 10-те стъпки за успешно кърмене"

Здравейте,

Според последното национално представително проучване на кърменето на децата в България, 90% от майките кърмят бебетата през първия месец. През следващите месеци този процент пада рязко до 14%. От Световната здравна организация (СЗО) съветват кърменето да бъде основна храна за бебетата през първите шест месеца.

Затова решихме този месец да обърнем повече внимание на тази актуална тема.

През месец август „Ла Лече Лига” България организира онлайн училище (уебинари), посветено на кърменето. На фокус ще са Десетте стъпки за успешно кърмене, които са и тема на тазгодишната Световна седмица на кърменето (1-7 август). Достъпът до онлайн училището е безплатен след предварителна регистрация ето тук.

Уебинарите започнаха със закриването на Световната седмица на кърменето 2010 на 7-ми август. Те се провеждат всяка събота от 17 часа през август. Лектор на първия уебинар „Важността на стъпка 10″  беше Даян Уийсингър – международно сертифициран консултант по лактация, автор на многобройни статии и на уебсайт, посветен на естественото хранене.

Темите, които ще се дискутират в останалите съботни дни на август са:

–    началото на кърменето и първите дни с новороденото (14 август)

–    често задавани въпроси за кърменето (21 август)

–    храненето на кърмещата жена и захранването на бебето (28 август).

Световна седмица на кърменето (1-7 август)

Световна седмица на кърменето (1-7 август)

Целта на онлайн училището е да отговори на въпроси и притеснения, свързани с първите дни и месеци от живота на детето. Освен това на уебинарите ще се обяснят подробно предимствата на кърменето за новороденото в сравнение с използването на адаптирани млека.

„Ла Лече Лига” е авторитетна световна доброволческа организация, основана през 1956 г.,  с мрежа от клонове в целия свят, включително и в България. Мисията на организацията е да създаде „кърмаческа култура” сред майките като повиши осведомеността им относно ползата от кърменето и негативните последствия при липса на кърмене.

Световната Седмица на Кърменето (ССК) се отбелязва от 1 до 7 август и чества подписването на Innocenti Declaration, създадена и приета през 1990 от участниците в срещата на СЗО/УНИЦЕФ „Кърменето през 90-те: Глобална инициатива за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Световната Седмица на Кърменето се чества в 120 страни по различно време.

Сподели:Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

Един коментар за “„Ла Лече Лига“ България организира онлайн училище за кърмене

  1. Здравейте! Искам да кажа, че цифрите в статията силно ме впечатлиха, но смятам, че дори процентът е доста по- малък от 14… От моите познати майки- преди и след като аз родих и кърмих ( малко повече от година ) щерка си – само три майки познавам , които изключително кърмиха бебета си до 6-я месец. Останалите- а те изобщо не са малко, кърмиха не повече от месец и „кърмата им спря“…Приветствам ви за инициативата, а ако мога да съм полезна с нещо- с радост ще се включа! Успех!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>