6 август – Преображение Господне

06/08/10
Преображение Господне

Преображение Господне. Източник: http://bg-patriarshia.bg/

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите празници –  моментът, в който Исус Христос се преобразява и явява в пълната си небесна слава пред своите ученици Петър, Йоан и Яков.

Така Апостолите укрепват вярата си в  божествения му произход и възкресението. С Преображение Христос им вдъхва сила и кураж да понасят изпитанията и мъките от предстоящата му жертвена смърт.

Вярващите християни свързват Преображение Господне с промяна и с нова надежда.

Според поверието в нощта срещу Преображение в  небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Тя е видима само за праведните, които в този миг могат да получат от Господ всичко, каквото си поискат. Не случайно през нощта майките държат децата си будни, с поглед обърнат към небето, за да уловят мига, в който небесните порти се отварят и да се помолят за благополучие.

На този ден се бере първото грозде, осветява се в църквата и се раздава на роднини и приятели с надежда за плодородие и здраве.  Разрешава се и риба въпреки петдесетдневните пости, които започват нa Преображение.

Сподели:Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>