Празници през юли

29/07/10
goreshtnitsi

Горещници - 15, 16 и 17 юли

На 15 юли започват най-горещите дни от годната, наричани Горещници. По тези дни (15, 16 и 17 юли) хората гадаят какви ще бъдат зимните месеци. Традицията повелява да не се работи, защото ако някой отиде на полето да жъне, снопите му ще се запалят.

На 17 юли Марин и Марина празнуват имен ден. На този ден православната църква почита паметта на Великомъченица Марина. Името Марина идва от латински („maris”) и означава „море”. Света Марина се отдава на християнската вяра от малка и заради нея е жестоко изтезавана. Горили раните ѝ  с огън, поради което народът я нарича Огнена Марина. Според народното поверие Света Марина е повелителка на огъна. На Огнена Марина стопаните загасват стария огън и запалват „нов”, „жив” и го прескачат за здраве. Св. Марина е празник и на занаятчиите, чиято работа е свързана с огън като ковачи, железари, калайджии и грънчари. Светицата е смятана и за лечителка. Вярва се, че изворите в близост до параклиси и черкви, на които светицата е патрон, са много лековити. Св. Марина е приемана и за повелителка на змиите. Според народното вярване на празника жените не трябва да работят, да режат или да плетaт, за да не ги ухапе змия.

На 20 юли празнуват всички, които носят имената Илия, Илин, Илина, Илинка, Илиана, Илко, Илка, Илийчо, Илиянка, Илияна и Лино. На този ден се тачи Пророк Илия, повелител на дъжда и влагата и най-големият сред библейските пророци. Народът го почита като повелител на земното плодородие. В чест на светеца се коли най-стария петел. Вярва се, че на Илинден е хубаво да се внимава с морето, защото то взима жертви в чест на Свети Илия. Светецът е почитан и от кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Сподели:Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>